Eenvoudiger golfen. Welke golfer wil dat niet? Iedere golfer is op zoek naar 1 ding: een simpele, betrouwbare en consistente swing. Een swing die het gewenste resultaat oplevert. Zodat de bal eindigt op de van tevoren bepaalde plek.

Om dit te bereiken moet de golfer het clubhoofd terug laten keren door het vertrekpunt. Impact.

Ongeacht het niveau, geslacht of leeftijd. Golfen wordt pas echt leuk als je volledig ‘de baas over je ballen’ bent. Als je swing een geautomatiseerde beweging wordt, waar je niet meer over hoeft na te denken. Onbewust bekwaam.

Het Nieuwe Golfen is vele malen eenvoudiger dan de meest gebruikte ’traditionele’ manier van golfen.

Golf instructie sinds de 15e eeuw

De huidige manier van het aanleren van de golfswing (golfinstructie), dateert vanuit de periode dat de eerste mensen zijn begonnen met de golfsport (in de 15e eeuw). Deze pioniers werden eigenlijk vanzelf de instructeurs van degenen die hen volgden en ook graag kennis wilden maken met deze boeiende sport.

De pioniers evolueerden tot de eerste golfprofessionals. Veelal waren het caddies, die zelf heel goed waren geworden in het spel. Met veel motivatie en vele uren van ‘lijden’ lukte het hen om een stabiele beweging te ontwikkelen.

De golfswing wordt namelijk als erg ‘in’gewikkeld ervaren. Elk jaar opnieuw hangen alleen al in NL ruim 30.000 golfers hun ‘stokken aan de wilgen’. Ze stoppen met golfen uit pure frustratie, uit onmacht.

De verklaring hiervoor is logisch. Ze weten oprecht niet wat ze moeten doen om stabieler te worden. Ze zijn letterlijk en figuurlijk al die jaren op het verkeerde been gezet. Hebben nog nooit ‘stil’gestaan bij het belangrijkste moment van hun swing. Het raakmoment, het moment van impact.

Hen wordt, overigens goedbedoeld en vanuit ’textbook’ onderbouwde kennis, veel te complexe informatie gegeven door de gemiddelde golfleraar. Ze zijn daarom onwetend en dus onschuldig. Ze zijn (en worden) in een beginhouding gezet, die het begin van het einde betekent.

Mission Impossible.

Waar gaat het verkeerd?

Het gaat dus vooral mis bij het huidige golf-onderwijs. Dit is wat 99% van alle golfleraren jou, als onwetende golfer, aanleert:

Bij de adresseer- of startpositie (de beginhouding) dient het gewicht gelijk verdeeld te worden over beide benen. De voeten wijzen recht vooruit (haaks op het doel dus, wat al vreemd is: heb je ooit bijvoorbeeld een honkballer zo zien klaarstaan?). De armen moet je ‘losjes laten hangen’. De rug moet je hol trekken. Aan de functie van de handen in de grip wordt nauwelijks aandacht besteed.

Vervolgens moet je een draaibeweging maken, waardoor het gewicht grotendeels (zo’n 75%) op het achterste been terecht komt. Direct gevolgd door een noodzakelijke schuifbeweging van het onderlichaam (de transitie) om ervoor te zorgen dat het gewicht tijdens het moment van raken op het voorste been (zo’n 70%) terechtkomt.

Alle goede golfers zijn op het moment van raken namelijk met hun gewicht zo’n 70% op hun voorste been. Waarbij hun handen ook nog eens een voorsprong hebben op het clubhoofd.

Door het gedwongen schuiven van het onderlichaam kantelt de romp automatisch. Hierdoor wijst het clubhoofd naar rechts en zal er dus ook nog een noodzakelijke rolbeweging met de onderarmen (de release) moeten worden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat het clubblad recht op het doel komt te staan tijdens het raken van de bal.

Een ongelooflijk complexe reeks bewegingen in een zeer kort tijdsbestek, onder een ontstellend hoge snelheid, die het waarnemen ervan ook nog eens onmogelijk maakt.

Bewegingen die zelfs voor de topspelers heel lastig zijn om steeds te kunnen herhalen. Laat staan voor de ‘gewone sterveling’, de weekend golfer.

Utopia.

Het Nieuwe Golfen is eenvoudiger

Het Nieuwe Golfen is anders.

De Nieuwe Golfer is een slimme ‘omdenker’.

Hij heeft goed gekeken naar de topspelers in de wereld, hij kent de geschiedenis en gebruikt die om zijn toekomst te kunnen veranderen / voorspellen.

Hij heeft ontdekt hoe hij snel en relatief eenvoudig, blijvend baas kan worden over zijn ballen. Gebruik makend van de intelligentie van zijn lichaam en de aanmaak van Myeline (door diep trainen), het wonderstofje in zijn brein dat zorgt voor versneld leren.

Hoe dan?

Door de raakhouding van de topspelers te gebruiken als zijn beginhouding.

De Nieuwe Golfer begint zijn swing in dezelfde houding die de pro’s hebben wanneer ze de bal raken.

Het gewicht is dan al grotendeels op het voorste been (zo’n 70%). De heupen zijn opengedraaid richting het doel (zo’n 45 graden). De armen zijn in verbinding met de romp, de handen hebben een voorsprong op het clubhoofd. En het hoofd vormt een perfecte lijn met de wervelkolom.

Doordat hij zo begint hoeft hij maar 1 ding te doen. Terugkeren in diezelfde positie.

Daar hoeft hij maar 1 simpele beweging voor te maken: een draaibeweging vanuit de heupen. De rest gaat vanzelf.

Hij start in de raakhouding (de oorsprong), draait in (spanning opbouw), draait terug (naar de oorsprong) en draait door zijn oorsprong heen (release van de spanning).

Als een veer. Simpel en doeltreffend. En vooral: herhaalbaar.

De Beloning van Het Nieuwe Golfen

De beloning is voor de Nieuwe Golfer gigantisch groot. Zuiver balcontact met als direct resultaat: meer afstand en meer precisie. Waardoor hij met veel meer plezier de baan in gaat met z’n golfmakkers.

Wil jij ook de baas worden over je ballen? Word dan ook een Nieuwe Golfer!

Op jouw golfsucces!

Je las een blogartikel van Het Nieuwe Golfen.

Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag is doorklikken naar de volgende stap in jouw golfleven.

Dit zijn jouw opties:

En verder?