De meeste golfers struggelen rondom de green. Ze hanteren een verkeerde chip-techniek, waardoor ze de grond raken voor de bal. Of ze toppen de bal waardoor deze over de green heen vliegt. In beide gevallen resulteert dit in frustratie en onnodig veel putts.

Wil jij juist minder putts, meer parren en meer birdies? Bestudeer dan de enige juiste manier om goed te chippen.

De énige juiste manier om goed te chippen: ‘Hinge & Hold’

Phil Mickelson is al jarenlang dé short game koning van de wereld. Volgens Phil is er maar één juiste manier van chippen: ‘hinge & hold’. Hinge betekent scharnier.

Om de bal bij het chippen in de sweet spot te raken is het belangrijk dat je bij de take-away direct een scharnier laat ontstaan tussen de club en je armen. Dat bevordert een steilere invalshoek en maakt het mogelijk om op impact agressief te accelereren door de bal heen. Nadat je de bal geraakt hebt ‘hold’ je de club. Dat wil zeggen dat de voorste arm en de club in elkaars verlengde komen.

Het stappenplan voor de perfecte chip-schoten:

Volg onderstaande stappen en jouw ballen landen vaker vlak naast de hole.

  1. Zorg voor een smalle voetenstand, en leg de bal altijd ter hoogte van de voorste hak
  2. Draai je voorste voet 45 graden naar het doel en zet die voorste voet ook een klein beetje naar achter (open stand)
  3. Leun altijd op je voorste been zodat 90% van je gewicht op je voorste been is (en houdt dit zo gedurende de swing)
  4. Accelereer altijd (agressief) door de bal op impact

Bekijk ook deze korte video waarin Phil Mickelson de ‘Hinge & Hold’ techniek zelf uitlegt:

 

Extra tips om nóg beter te chippen

1. Beoordeel altijd eerst de situatie

Bekijk eerst de ligging en vervolgens de pin-positie. Zijn er obstakels? Of hoog gras? Loop een rondje op de green en bestudeer de ondulaties en de snelheid van de green. De ligging van je bal bepaalt waar je de bal wilt laten landen en hoe de bal zal reageren. Zo bepaal je hoe je de bal naar de hole moet laten rollen. Kies dan voor een lage chip of een hoge chip, of misschien zelfs een flop-shot.

2. Kies altijd de veilige weg

Zeker voor amateurs is het belangrijk om de veilige route te nemen met chippen. Neem geen risico’s en zorg ervoor dat je een keuze maakt waarmee je een putt overhoudt van drie tot vijf meter van de pin zodat je maximaal twee putts nodig hebt.

3. Chip slim

Denk altijd na over waar je het beste kan missen als je een moeilijke approach moet slaan naar de green, vooral op moeilijke banen met moeilijke greens waar je niet aan de verkeerde kant wilt liggen. Als je een moeilijke approach moet slaan, kies dan altijd de veilige kant. Als je de green dan toch mist, zorg er dan voor dat je veel green hebt om mee te werken. Probeer altijd een uphill chip over te houden.

Online Coaching programma ‘Baas Over Je Ballen’

In ons online golf coaching programma ‘Baas Over Je Ballen’ hebben wij verschillende video’s over chippen en pitchen. We leggen je uit wat het concept van de beweging en van het materiaal is. En je krijgt entertaining drills waarmee je kunt trainen om de ballen zuiver te raken met de juiste afstand en met de juiste richting.

Het beste materiaal om mee te chippen

Wij adviseren alle golfers (en zeker de amateur-golfers) om te spelen met ONE Length golfclubs. Voor een chip-schot heb je een goede wedge nodig. Net als Bryson DeChambeau adviseren wij de ONE Length SnakeBite wedges van Cobra (leverbaar in 56 graden en 60 graden). Deze wedges zijn 40% scherper en hebben een clubblad dat 11% groter is dan andere wedges. Hierdoor raak je de ballen nog zuiverder in de sweet spot.

Wil jij de SnakeBite wedges zelf een keer testen? Maak dan een vrijblijvende fitting afspraak bij Tom van Haaren aka Mister ONE Length bij Golfcentrum Noordwijk.

Heel veel succes met het trainen van jouw chips!

Groet met impact 💥

Team True Groove

Je las een blogartikel van True Groove.

Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag is doorklikken naar de volgende stap in jouw golfleven.

Dit zijn jouw opties:

En verder?